Html nedir? ve HTML Hakkında (Html Dersleri 1)
HTML, tam Açılımıyla ; Hyper Text Markup Language, web sayfalarını oluştururken kullandığımız temel dildir. Öncelikle bu dilin bir programlama dili değil bir metin işaretleme dili olduğunu belirtelim.
HTML Nasıl Çalışır?
HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Programlama dili denilememesinin nedeni tam olarak budur. Temel gereği yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir. HTML kodunu web tarayıcıları okur, yorumlar ve görsel hale dönüştürürler, dolayısıyla aynı HTML kodunun farklı tarayıcılarda farklı sonuç vermesi olasıdır.
Etiket (Tag), Parametre, Değer Nedir
Etiket (tag): HTML dosyasında kullanılan komutlara verilen addır. HTML içinde kullanılan tüm etiketler “<” işareti ile başlar ve “>”ile biter. genelde <etiket ismi> şeklinde açılır </etiket ismi> olarak kapanır bu arada kalan bölüme ise etiketi kullanmak istediğimiz içeriği gireriz.
parametre: parametre ise bu etiketlerin içlerine girilen ve etiketi şekillendirmek veya bazı yapılar eklemek olarak tabir edebileceğimiz kodlardır. parametreler etiketi açtığımız alana girilir yani
<etiket ismi parametreler…>içerik </etiket ismi> şeklinde kullanılır.
Değer:Etiketlerin içine girilen parametrelerdeki ayarlamalar, şekillendirmeler vs için bazı eklemeler girilir işte bu girilen eklemeler o parametrenin değerleri denir. Genelde
<etiket ismi parametre=”değerler”> içerik </etiket ismi> şeklinde basitçe düşünülebilir
HTML Tarihi Gelişimi
Genel olarak çıkış tarihi 1990 dır sürüm olarak sıralarsak HTML+1993 HTML2.0 1995 HTML3.2 1997 HTML4.01 1999 ta standartlaşmıştır. 2012 beridir de HTML5 aktif olarak kullanılmaktadır. Her sürümde bazı eskiyen özellikler çıkarıldığı gibi, yeni sürümlerde dönemin gerekliliklerine göre bir çok yenilik eklenerek standart haline gelmiştir.
HTML Nerelerde Kullanılır & Kullanılmaz
HTML ile genel anlamıyla tanımda da geçtiği gibi html ile genel olarak metinleri biçimlendirebiliriz font, kalınlık, italiklik, renk, vs vs nin yanında linkler, tablolar, formlar, çerçeveler içeriğe resim, ses, video ekleme vs vs gibi işlemleri yapabiliriz.
HTML ile yapabileceklerimiz sınırlı olmasına rağmen nasıl duyarlı sayfalar, formları işleyip değerlendiren yapılar, canlı efekt ler vs vs nasıl oluyor diye sorarsanız, cevap olarak bunların hiç birinin html tarafından gerçekleştirilmediğini söyleyebilirim, bu saydıklarımın hepsi genel olarak CSS, Javascript, PHP gibi dillerde oluşturmuş yapılardır. Bu dillerde oluşturulmuş yapıların HTML içinde çağrılarak çalıştırılması sayesinde oluşturulurlar.
Neden HTML öğrenmeliyiz
Web tasarımı yapmak isteyenlerin HTML i olmaz olmaz olarak öğrenmesi gerektiğini düşünmekteyim, Çünkü HTML i programlama dili olmasa da öyle olduğunu kabul ettiğimizde içlerinde öğrenme açısından en kolay olanıdır. Bize genel olarak sadece statik (yani dinamik olmayan) sayfalar hazırlatsa bile, olayın mantığını çözmemizde katkısı çok fazladır. Ayrıca bütün dinamik, yada bir başka deyişle interaktiv sayfalarda da belli bir ölçüde HTML kullanılmaktadır. Temel nokta ise HTML bilmeden web sayfası yapmanız çok zordur. Zaten HTML in basit mantığını çözdükten sonra CSS, Javascript, PHP vs vs gibi tasarımlarımıza dinamiklik katacak yapıları da daha rahat öğrenebiliriz…
Tabi bunları öğrendikten sonrasında yapacaklarınız ise sadece ve sadece hayal gücümüze kalmış şeylerdir.
The W3C Markup Validation Service Nedir
W3C ( World Wide Web Consortіum ) Tim Bernes Lee tarafından kurulan ve webin gelişmesinde önemli bir etken olan bir oluşumdur. W3C konsorsiyumunda birçok dünyaca ünlü yazılımcının katkısı vardır. W3C standartlarının amacı dünyada kullanılan her tarayıcıda sabit kurallar belirleyerek sitelerin aynı ya da benzer görüntüyü alabilmesidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan toplantılarda ortak kararlar alınarak ilerleme kaydedilir.
Bu oluşum HTML çıktılarının belirli bir standartta olmasını sağlamak adına derslerde hazırlayarak standardı yakalamaya çalışır. ve sürüm onayları standartlarıyla beraber duyurulur…
Kurulması Faydalı olabilecek Programlar
Html ile çalışmaya başlamadan önce notepad++ ve ardından ise bilgisayarınıza firefox, chrome , opera ve internet explorer gibi internet tarayıcılarının kurulu olması projelerinizin kontrolünde çok işinize yarayacaktır ilk dersimizde bahsettiğimiz gibi yazdığımız kodların çalışması için mutlaka bir tarayıcı gerekmektedir. Ayrıca diğer tarayıcıları da indirmemizi istemememin asıl sebebi ise html desteklenme durumu, html in genel olarak kodlarının büyük çoğunluğu tarayıcılarda çalışsa da ender de olsa kullandığımız bazı kodlar bir tarayıcıda çalışırken diğerinde çalışmayabiliyor, veya görüntülenme şekli temel de aynı olsa da biraz farklı görünebiliyor. Bunun sebebi ise html durmadan sürüm çıkaran bir dil olmasa da ara ara çağın standartları gereği bazı eklenmeler ve çıkarmalar yapılmaktadır. Şuan en son kullanılan sürüm html 5 tir ve bunun içindede bir çok yenilik bulunmaktadır.
Amacım & Derslerin Sırası
Yıllardır web sitelerinde yöneticilik yapan birisi olarak site kodlarında bazı ufak düzenlemeler, yani bu piyasanın tabiri ile editleme yapabiliyordum sonra neden bende bu tasarım ve kodlama işini öğrenmeyeyim ki dedim ve internetten bir çok kaynak bularak çalışmaya başladım, bu öğrenme aşamasındayken öğrendiklerimi bende paylaşayım ki benimde başkalarına faydam olsun diye düşünürken kendimi bu satırları yazarken buldum.
Derslerin sırasını, kendimce takip ettiğim bir listeye göre öğrendiğimi varsaydığım konulara göre buraya aktaracağım, Buradaki başlığın yanında bulunan (Html Dersleri 1) şeklindeki her konu başlığına ek olarak her seferinde bir artırarak dersler devam edecek ve dersler bitince de her yazının altında html etiketleri ve ders listesinin olduğu linkleri paylaşacağım. faydalı olması dileği ile..
[htm]
[htm1]