Organ Bağışı ve Detayları
organ bagışının önemi,organ bagışı nedir,organ bagışı nasıl yapılır,organ bağışı nedir,organ bağışı ile ilgili bilgi,organ bağışı,organ nakli,organ bağışının önemi ile ilgii detaylı bilgiler yazımızn devamındadır.
Organ nakli: organ donörü tarafından verilen sağlam organ parçası ya da tamamının alıcının hasarlı veya çalışmayan organı yerine koymak için bir vücuttan diğerine nakledilmesidir. Organ donörü yaşayan kişi veya kadavra olabilir.
Organ Bağışı:Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile yada tıbbi olarak yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.
NAKİL YAPILABİLECEK DOKU VE ORGANLAR HANGİLERİDİR?
Ülkemizde nakil yapılan organlar
-Böbrek
-Deri
-Karaciğer
-Kalp
-Akciğer
-Pankreas
-İncebağırsak
Nakil yapılan dokular ise;
-Kemik
-Kemik iliği
-Kornea
-Kalp kapağı
Organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma amacıyla sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. Doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip on sekiz yaşını doldurmuş herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmektedir. Bu organlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Ülkemizde birçok devlet ve üniversite hastanesinde ve özel hastanelerde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca hayatta iken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir.
Sağlık Bakanlığ bağış yapılabilecek yerlerin devlet hastaneleri ve bazı büyük özel hastanelerde, sağlık ocakları-sağlık grup başkanlıkları, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten dernek ve vakıflar dırr. Bu mercilere başvuran herkese ortalama beş dakikada organ bağış kartı veriliyor. Sistem gereğince bağışlanan organlar TC. Sağlık Bakanlığının Bölge Koordinasyon Merkezine (BKM) ve oradan da Ulusal Koordinasyon Merkezine (UKM) bildiriliyor.
Yazar: İ.Ö.
Arkadaşlar herkese sesleniyorum öncelikle siteye ilgisi için teşekkürler ama o kadar muhtaç insan ve çocuklar varki hallerini bir görseniz….